Suomi.fi tunnistautuminen

FormBox ratkaisuun on integroitu Suomi.fi tunnistus, jota voi hyödyntää kertakirjautumisena julkishallinnon asiointipalveluihin. Loppukäyttäjä tunnistetaan sähköisellä lomakkeella vahvoilla tunnistusvälineillä. Yhdellä kirjautumisella hän pääsee käyttämään turvallisesti ja laitteesta riippumatta tunnistautuneesti kaikki niitä lomakkeita, joihin suomi.fi tunnistus on lisätty (SSO).
Tunnistusvälineinä toimivat kotimaisten pankkien verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne ja varmennekortti.

Käyttöönotto

Suomi.fi tunnistuksen käyttöönotto FormBoxissa edellyttää sopimusta/käyttölupaa Digi- ja väestötietoviraston(DVV) kanssa. Lisätietoja tästä löytyy DVV:n sivuilta. Tunnistuspalvelun edellyttämän metadata-tiedoston voi luoda FormBoxin käyttöliittymässä DVV:n palveluhallintaan ladattavaksi. Integraation teknisen ratkaisun ollessa jo valmiina FormBoxissa, ei erillistä testausvaihetta tarvita, vaan palvelu on heti
käytettävissä tuotantoympäristössä.

Organisaation asetukset

Kun sopimus DVV:n kanssa on tehty ja tunnukset toimitettu Consilialle, voi organisaation asetuksissa (Asetukset -> Muuta) aktivoida Suomi.fi tunnistamisen -> tämän myötä tämä ominaisuus on saatavilla lomakkeiden ominaisuuksissa.

Lomakkeen ominaisuudet

Kun palvelu on aktivoitu käyttöön organisaation asetuksissa, löytyy lomakkeiden ominaisuuksista ("Lomakkeet" -> merkkaa lomake hiirellä -> "Ominaisuudet" ylävalikosta) valikkoruutu nimellä "Edellyttää Suomi.fi tunnistautumista".

Aktivoitu ruutu tarkoittaa, että kaikki lomakevastaajien tulee tunnistautua Suomi.fi:n kautta, jotta pääsevät jatkamaan lomakkeen täydentämiseen.

Editori

Kun Suomi.fi tunnistautuminen on aktivoitu lomakkeen ominaisuuksissa, editorista löytyy uusi moduuli nimeltä "Suomi.fi henkilötieto". Tämän moduulin avulla voi esitäyttää kentän automaattisesti vastaajan tunnistautumisesta palautuvill ahenkilötiedoilla. Valittavina seuraavat tiedot (rajataan organisaation sopimuksessa DVV:n kanssa):

  • Etunimi
  • Sukunimi
  • Syntymäaika
  • Henkilötunnus
  • Osoite
  • Postikoodi
  • Kunta
  • Kaupunki
  • Sähköposti

Jokaiselle tiedolle pitää luoda oma moduuli. Toisin sanoin, jos lomakkeella haluaa näyttää kaikki 9 henkilötietoa, editoritilassa pitää lisätä 9 "Suomi.fi henkilötieto" moduulia. Henkilötiedon tyyppiä pystyy asettamaan moduulin ominaisuuksista näkymän oikealla puolella kohdassa "henkilötieto".

Suomi.fi kentät ovat oletuksena kirjoitussuojattuja, mutta tämän pystyy muuttamaan ominaisuuksista halutessaan.

Palaute