Lomakkeen luonti
Uuden lomakkeen pystyy luomaan kolmella eri tavalla. Esimerkki tavasta luoda lomake helposti ja näppärästi löytyy alta.
1. Kopioi toista valmiiksi luotua lomaketta
Jos organisaatiossa ollaan jo luotu samanlaisia lomakkeita ennenkin, ajalta säästyy kun kopioi toista lomaketta, jota sitten pystyy muokkaamaan halun mukaan. Kopioidulla lomakkeella ei ole mitään yhteyttä alkuperäiseen lomakkeeseen, joten tehdyt muutokset eivät tallennu alkuperäiseen lomakkeeseen ollenkaan.
2. Lähde liikkeelle lomakepohjalla
Jos kirjastosta löytyy sopiva lomakepohja lomakkeelle, tämän lomakepohjan voi tuoda kirjastosta oman organisaation lomakepohjapankkiin. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista lomakepohjan kopiointi.
3. Aloita alusta
Jos ei mikään yllä mainituista sovi, upouuden lomakkeenkin pystyy luomaan. Lisätietoa tästä löytyy kappaleesta Lisää lomake.
Ennen kuin luotua lomaketta pystyy julkaisemaan julkisuuden nähtäväksi, seuraavat asiat pitää tehdä:
1. Tarkista lomakkeen ominaisuudet
Valitse lomake listasta ja paina nappia Ominaisuudet näppäinvalikosta. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista Lomakkeen ominaisuudet.
2. Lisää tai muuta sisältöä lomakkeessa
Jos lomake perustuu lomakepohjaan, sisältöä löytyy jo sen verran mitä lomakepohjaan on lisätty. Jos lomake on uusi eikä malleja ole käytetty, sisältöä ei vielä ole. Lomakkeen sisältö luodaan/muokataan lomakkeen editorilla, joka on järjestelmän kehittynein toiminto. Editorilla pystyy luomaan kehittyneitä ja kattavia lomakkeita. Lisätietoa editorista löytyy artikkelista Lomakkeen sisältö.
3. Esikatsele valmis lomake
Ennen lomakkeen julkaisemista tätä pitää esikatsella. Tämä on tärkeä toiminto, jonka avulla näkee valmiin version lomakkeesta ilman että sitä julkaistaan julkisuuteen. Tällä tavalla lomaketta pystyy helposti putsaamaan ja tarkistamaan ennen julkaisemista. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista Lomakkeen esikatselu.
4. Julkaise lomake
Kun on aika näyttää lomake julkisesti organisaation sivuilla, lomake voidaan julkaista. Ainoastaan julkaistut lomakkeet ovat julkisuuden nähtävissä. Lomakkeen julkaisemis- sekä poistamisaikaa on mahdollista asettaa. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista Julkaise lomake.
5. Linkitä lomakkeelle
Jotta vierailijat löytäisivät lomakkeen, klikattavan linkin pitää luoda, mutta on myös mahdollista upottaa lomake suoraan sivulle. Lomaketta upottaessa siitä tulee osaa sivua, mikä joissain tilanteissa saattaa olla suotava ratkaisu. HTML ja CSS -osaaminen saattaa tulla tarpeeseen linkin upottamisessa. Normaali tapa on kuitenkin käyttää pelkkää linkkiä. Tästä riippumatta linkkiä tarvitaan ja tällaisen saa valitsemalla lomakkeen listasta ja painamalla Linkki -nappia näppäinvalikosta. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista Lomakkeelle linkitys.
6. Vie saapuneet vastaukset
Koska järjestelmä on luotu ainoastaan lomakevastauksien keruuseen, saapuneiden vastausten on vietävä toisiin järjestelmiin. Saapuneita lomakevastauksia pystyy viemään monessa eri muodossa (XML, CSV, PDF, JSON). Tämän lisäksi on myös mahdollista saada tiedot vietyä automaattisesti joissakin tapauksissa. Lisätietoa tästä löytyy artikkelista Vie lomakevastauksia.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Luetuimmat artikkelit
- Lomakkeen sisältö - Lomakkeen sisältöä pystyy rakentamaan lo...
- Lomakeeditorin työkalupakki - Työkalupakki näkyy lomaketta luodessa ru...
- Lomakkeen ominaisuudet editorissa - Lomakkeilla on monta ominaisuutta, joita...
- Lomakkeen ominaisuudet - Lomakkeen ominaisuuksia voi aina muut...
- Lomakkeen luonti - Uuden lomakkeen pystyy luomaan kolmella ...
- Organisaation luominen - Jokaisen lomakkeita käyttävän ja julkais...